dilluns, 30 d’abril del 2018

El fil de la vergonya



EL FIL DE LA VERGONYA
Farem bugada 
i estendrem en un fil, 
que arribi a totes les fronteres, 

els pensaments bruts
de les persones sense entranyes, 
perquè sentin la vergonya 
de ser assassines.


Un torbament necessari que,
tanmateix,
no es veu als seus ulls badívols.

Responsables de fer tòxic l'aire 
dels innocents, 
etzibant gasos que els deixen 
sense respir. 
Responsables d'ofegar vides 
que no fan més 
que fugir de l'horror 
d'una guerra no triada.

Ànimes càndides 
que havien vengut 
a Europa cercant aixopluc
han trobat persones sense cor,
que els han preparat

el seu propi llit de mort.
Antònia Lladonet

1. Penja una imatge representativa del poema.
2. Tema del poema.
3. Anàlisi mètrica del poema (rima consonant o assonant, número de versos i síl·labes)
4. Cerca al diccionari les paraules que no comprenguis del poema i escriu-ne el significat. Relaciona el significat amb el contingut del poema.

5. Què vol dir l'expressió "...els han preparat el seu propi llit de mort? Justifica la teva reposta.
7. Opinió personal.

Reflexions



1. Fes un comentari d'unes 5 línies, com a mínim, sobre aquest diàleg i la imatge. 

dimecres, 25 d’abril del 2018

Dites populars i refranys del sol




Comenta quinze dels trenta-tres refranys sobre el sol que tens a continuació, explica el seu contingut i diguès per què t'han cridat l'atenció.


                                               Dites populars i refranys del sol



Sembla que per fi el sol comença a prendre possessió del temps (ganes tenim) i que la primavera campi realment per tot arreu. Després d'aquest llarg hivern necessitam ja l'escalfor del sol. Per a donar-li la benvinguda, he seleccionat un grapat de dites i refranys d'aquest astre.

Dites populars i refranys del sol

Aigua de juliol encén el sol
Al juliol, trau les garbes al sol
Al mes de Juliol, a l'era hi fa bon sol
Any de sol, any d'alegria
Bon sol per Sant Jordi i Sant Marc i podràs veure el vi a raig
Corona de sol mulla els pastors, corona de lluna pastors eixuga
Crema més el sol d'Abril que el de tot l'estiu
De l'aigua d'octubre i de sol de maig, naix el blat
Del sol d'hivern i de núvols d'estiu, enganyats eixiu
El sol de març porta refredats
El sol de juny estalvia llum
El sol de Març es nota set anys a la cara
El sol ha sortit i ha fet cluc, no pensis, pagès, en res d'eixut
El sol, a l'hivern enmadrat, es lleva tard i s'acotxa aviat
En presència del sol, poca llum és gresol
Hivern molt assolellat, estiu molt ventat
Pel Juny, molt sol i molta son
Pel juliol, pobres dels que estan al sol
Per l’advent, posa’t al sol i guarda’t del vent
Per l’Octubre, fuig de l’ombra i busca el sol
Pluja d'Abril i sol de tardor, solen fer l'any millor
Quan el sol es pon amb capa, de tres dies no se'n escapa
Quan plou i fa sol, passeja el caragol
Quan surt el sol, surt per a tothom
Qui té sol, que més vol?
Rojor al vespre, sol a la finestra
Sol blanc, senyal de fang
Sol de febrer, emmascara com un calderer
Sol eixint, Déu ens do un bon pensament
Sol i aigua, temps de Març
Sol matiner no dura dia sencer
Sol que pica, aigua segura
Vent de llevant, sol triomfant

Comprensió lectora

1. Resumeix el text Els diferents conceptes sobre la família.

                         2. Fes un comentari personal sobre l'escrit. Què en penses? Creus que un infant és més feliç en una família tradicional? Raona la teva resposta.

                         3. Creus que el lloc on es viu influeix en tenir un tipus de família o un altre? (Barri, ciutat, país...). Argumenta la teva resposta.

                         4. Exposa quin és el teu ideal de família i explica per què.


          Els diferents conceptes sobre la família

 
Darrerament el concepte de família ha esdevingut objecte de polèmica, amb molta presència als mitjans de comunicació i opinions i manifestacions de signe oposat.

Un dels últims episodis d'aquesta polèmica va escaure's el 27 de gener de 2008, arran d'un acte al Palau de Congressos de Barcelona que aplegà cinc mil assistents en defensa de la dita família tradicional, acte contestat fora del recinte per un grup que cridava consignes en favor de la llibertat sexual, del matrimonis homosexuals i del dret d'avortament.

Promogut per algunes entitats cristianes, l'aplec del Palau de Congressos no va estalviar crítiques als governs català i espanyol, similars a les expressades en la manifestació feta a Madrid el mes de desembre de l'any passat en favor de la família cristiana (l'havia convocat l'arquebisbat d'aquella ciutat). Tots dos actes compartien una mateixa idea de fons: que els poders públics volen arraconar la família tradicional, segons que es desprèn de la llei que regula el matrimoni homosexual, de la que agilita el divorci i de l'assignatura d'educació sobre ciutadania...

Contra aquesta idea, hom argumenta que hi ha models familiars diversos, i que el reconeixement legal d'aquesta diversitat no va contra ningú, sinó que es limita a tenir en compte la pluralitat de fet de la societat.

De la família a les famílies

 Les dades de l'IDESCAT il·lustren la diversitat de models familiars.Sigui com sigui, el cas és que la diversitat de models familiars és inqüestionable. La família tradicional, de pares casats amb fills, continua predominant, però és contrarestada per la proliferació de llars unipersonals, famílies monoparentals (pare o mare amb fills), parelles de fet, parelles sense fills, unions homosexuals, llars compartides... Segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT), durant el període 1991-2001 les parelles de fet van passar del 4,48% al 8,68%; les llars unipersonals, del 13,59% al 20,93%; les llars monoparentals, del 8,18% al 8,47%; les parelles sense fills, del 20,88% al 22,41%; en canvi, les famílies amb fills van passar del 52,11% al 40,95%.

El cas de Barcelona...

 El 2001 les llars barcelonines de famílies amb fills sumaven el 30%.Aquesta tendència a la baixa de la família tradicional és més accentuada a Barcelona, segons l'estudi 'Evolució i tendències de les llars, les famílies i les persones a la ciutat de Barcelona'. El 2001 les llars barcelonines de famílies amb fills sumaven poc més del 30%, tan sols quatre punts més que no les llars unipersonals, les que més havien augmentat d'ençà del 1991. Les parelles sense fills ranejaven el 20%; les mares amb fills eren el 7,65%; i els pares amb fills, l'1,49%.

...i, especialment, d'alguns barris

Les llars unipersonals són les primeres a la Ciutat Vella, Gràcia i l'Eixample.Més encara: les llars unipersonals superaven les de pares amb fills als districtes de la Ciutat Vella, Gràcia i l'Eixample, amb percentatges de més del 30% en tots tres casos. L'estudi també exposa que el 2002 els casaments civils van ultrapassar els casaments religiosos, fet general a Catalunya dos anys més tard (el 2004 el 60% dels casaments de Barcelona foren civils).

Imginació...




                1. Escriu una història, mínim 20 línies, on apareguin els següents personatges: un llibre, una capsa
 màgica, un nin i una ovella. Imaginació al poder!

dilluns, 23 d’abril del 2018

Un poc de música...

Resultado de imagen de musica

   1. Explica quina és la teva cançó preferida, aquella que significa alguna cosa molt especial per a tu. També pots explicar per què i què et fa sentir. Penja la lletra al teu blog, el vídeoclip, si en té i alguna imatge representativa.

Opinió personal

Resultado de imagen de prohibido

            Explica si trobes que la tauromàquia s'hauria de prohibir i per què. Recorda que per defensar la teva opinió necessites conèixer bé l'estructura dels textos argumentatius, que ja hem vist enguany.

dimarts, 17 d’abril del 2018

Comprensión lectora

TEXTO II 
BEATRIZ: No se debe permitir el matrimonio entre personas del mismo sexo. El matrimonio, según el diccionario de la Real Academia Española, es la "unión de hombre y mujer", de modo que llamar matrimonio a las uniones de dos hombres o dos mujeres va en contra de nuestra lengua. La palabra matrimonio viene de mater, que significa madre, de modo que jamás podría haber matrimonio entre dos hombres. La finalidad del  matrimonio es la procreación, el cuidado de los hijos y la preservación de la especie, esto no es posible si los gays se casan.
El matrimonio homosexual va a destruir la familia ya que ésas uniones solo no serán sino un par de personas que van a vivir con el exclusivo fin de tener sexo. Por encima de todo lo expuesto, pienso que el matrimonio proviene de la naturaleza de cómo nos reconocemos hombres y mujeres; el matrimonio homosexual no es natural.

CAROLA: A ver, amiguita de las cavernas, tu postura sobre el matrimonio homosexual nunca la voy a compartir. Usas el diccionario, pero te cuento que las lenguas van cambiando porque cambian las sociedades que las usan y en los diccionarios de hace cien años había definiciones que hoy nos resultarían extrañas. 
Lo de la palabra mater lo entiendo, pero eso no explicaría la oposición al matrimonio entre dos mujeres, pero vamos al punto. Matrimonio viene de mater, pero también de mon-um, que significa gravamen, por la mayor carga que llevaba la mujer, según la idea de matrimonio qué tenían los antiguos: los matrimonios de hoy son diferentes a los de la época del Imperio Romano.
Dices que el fin del matrimonio es la procreación, si así fuera debería prohibirse el matrimonio a las personas estériles o a las mujeres después de la menopausia. Sería necesario instaurar un examen de fertilidad previo al casamiento y que cada pareja jure que va a procrear, bajo pena de nulidad si no lo hiciere en un determinado plazo. 
Dices que el matrimonio homosexual va a destruir a la familia y ese es justamente el mismo argumento que usaba la iglesia en 1887: "el matrimonio civil va a destruir la familia". Y en 1987: "la ley de divorcio va a destruir la familia".
La legalización del matrimonio entre personas del mismo sexo no afecta en nada a las parejas heterosexuales e incluye y reconoce los mismos derechos a las parejas homosexuales. 
Beatriz, entiende bien algo: el matrimonio homosexual es tan antinatural como el matrimonio heterosexual. Los animales no se casan, ni se heredan, ni son fieles. Los animales no sacan un crédito juntos para comprar la casa. La patria potestad, el apellido, la herencia, la obra social, los derechos migratorios, los bienes gananciales son invenciones humanas. El ser humano vivió sin matrimonio por miles de años hasta que lo inventó.

4. Señale el punto de discrepancia central entre Beatriz y Carola:
A) Si el matrimonio homosexual destruye a la familia o no.
B) Si se debe permitir el matrimonio homosexual o no.
C) Quiénes deberían casarse por la iglesia y quiénes no.
D) Si el matrimonio gay le haría daño a la sociedad o no.

5. Señale la opción que debilitaría a Carola:
A) Ella es lesbiana y por ello nunca se pondrá a favor de una postura de ataque a su propio grupo.
B) A nivel hormonal existe una enorme tendencia del ser humano por la procreación y la unión con el otro género, este hecho ha sido comprobado por genetistas y médicos.
C) Los científicos de la Universidad de Oxford determinaron que el matrimonio gay atenta contra la dignidad humana; pues una relación homosexual es asquerosa y degradante para el ser humano y la sociedad.
D) Si no nos guiamos por el diccionario, habría caos y no sería capaz que nos comuniquemos unos con otros por medio de la palabra.

6. Beatriz presupone que:
A) El fin del matrimonio no debería ser solo copular.
B) Toda violación a la naturaleza debería ser proscrita.
C) Los gays al casarse van a querer adoptar niños.
D) En verdad no es factible el matrimonio homosexual.

7. ¿Con qué unión no estaría de acuerdo Beatriz?
 I. Un matrimonio entre un hombre que tiene tendencias homosexuales y una mujer común y corriente.
II. Una unión civil entre dos hombres, por la cual si uno muere, el otro tendrá derecho a ser uno de sus herederos.
III. Un matrimonio entre una mujer que se ve muy masculina y otra que se ve bastante femenina. La última está embarazada.
A) Solo I y III          B) Solo II y III
C) Solo III               D) Todas

Comprensión lectora

Comprensión Lectora para Secundaria. 
TEXTO I 
Amanecer se hace muy larga, seguramente hubiesen podido plasmar el libro en una sola película, pero las ansias de recaudar más dinero han generado un producto que se alarga innecesariamente. Los diálogos son estúpidos, los personajes también son idiotas. La Banda sonora es mala y no pega con las escenas correspondientes (la música de la boda es ridicula). Las peleas están mal grabadas, y en ningún momento ves con claridad qué ocurre.
Los actores no son malos, son peores, mención especial para Taylor Lautner, que tiene la misma cara estando furioso que estando contento. Y lo peor de todo, las adolescentes que tenía detrás en el cine, todo el rato "que bueno, que está ese", "¿dónde se habrá comprado, ese vestido?". Tuve ganas de coserles la boca  para no escuchar más tonterías. Además, apláudielon.
En suma, este filme es un cúmulo de despropósitos de cual deberías alejarte lo más rápido posible.

1. Señale los, argumentos usados por el autor:
  I. La duración de la cinta referida.
 II. El mal trabajo del elenco.
III. La duración y poca claridad de las escenas de lucha.
A) Solo I y III              B) Solo II
C) Solo I                      D) Solo I y II 

2. Señale la opción que debilitaría al texto:
A) En verdad el autor no ha entendido Amanecer porque en un filme para adolescentes y el ya dejo de serlo hace mucho tiempo.
B) Taylor Lautner ha hecho trabajos notables en cintas de acción y romance.
C) En filmes reconocidos como "Batman Begins" las peleas están rodadas de manera tal que no se llega a captar los golpes de personaje principal, el objetivo es hacer que  parezca una sombra.
D) Ninguna.

3. Señale el tono del texto:
A) Laudatorio                     B) Irónico
C) Crítico                           D) Iracundo


Fotografía




 1. Busca información sobre el fotógrafo Dariusz Klimczak, y la cuelgas en tu blog  Qué tipo de fotografias hace? Cuelga 10 fotografias suyas que te gusten i explica qué representa para ti cada una de ellas.

dilluns, 16 d’abril del 2018

El bes


1. Penja una imatge representativa del poema.
2. Tema del poema.
3. Anàlisi mètrica del poema (rima consonant o assonant, número de versos i síl·labes)
4. Cerca al diccionari les paraules que no comprenguis del poema i escriu-ne el significat. Relaciona el significat amb el contingut del poema.

5. Què vol dir l'expressió "Un aire molt dolç"? Justifica la teva reposta.
7. Opinió personal.

Versos




1. Cerca poemes que parlin sobre els següents temes: amor no correspost, tristesa, solitut, pau i alegria. Penja'ls al teu blog i comenta'ls. També has de penjar els que dos que més t'han agradat del blog de classe.

dilluns, 9 d’abril del 2018

Pràctica

Practiquem?

L'APÒSTROF

Escriu  la forma de l’article MASCULÍ corresponent als espais en blanc:

........ espinac  ....... helicòpter......ós     ...... abric   .....fred

........ unglot   ........ enemic  ...... oest  .....arròs ...... advocat

........ est      ........ 11     ...... hospital ......oncle   ...... abril

........ tap     ........ hort   ...... univers ......institut   ...... ull

........ costum  ........ últim   ...... estel .......urbà     ...... orgull

........ ajuntament   ...... lampista ......març  ...ajudant ....... oli

........ director  ..... ús  ...... agost ...... impermeable ....... ocell
I ara escriu la forma corresponent de l’article davant dels noms següents:

...... intel·ligència  ....... ull   ..... ídol   ...anormalitat     ...... ús

......... essa    ......... ira  ...... Isabel  ...... interès     ...... illa

......... iaia  ......... ungla...... higiene  ...... unió    ...... humitat

......... hivern ....... injecció ..... idea ..... instància ..... ostatge

......... urna ......... hisenda  ...... Irene ......italiana  ...... única

...... instal·lació  .... història ..... asimetria  ...infermera .... erra

... humiliació   .. historiador ... una i...altra          ... humorista             

.... humanista ... humanisme .... hall   .... hàmster ....humanitat

Torna a escriure els grups següents en singular:

les ungles ........................     els ianquis.............................

les importàncies .................    els hospitals..........................

les úlceres .......................     les innovacions......................

els humoristes .................     les intencions ........................

els iugoslaus .....................    les universitats ....................

les economies ...................   les esperances .....................

les ideologies ..................... les immoralitats .......................

les hienes ........................  els iogurts ..............................

les intrigues ...................    les emes ................................


les hipoteques ................     els insults ............................
Escriu el , la o l’ davant dels mots següents:



exemple

eme

una de la nit

entrepà

instrument

indústria

ira

ull

hàmster*

humitat

impertinència

iogurt

OTAN

11

hiat

anormalitat

investigació

hiena

enveja

història

invent

any

aixeta

higiene

unitat

aire

cassola

Imma

Haia

humor

agulla

ibèrica

abric

opinió

idealisme

idea

agost

Isabel

íntima

il·luminat

amistat

ou

ungla

humanitat

imatge

hulla

unça

ilíada

uniforme

ianqui

urna

ullada

ostra

última

italiana

hospitalització

úlcera

iglú

Irene

huitanta
Escriu en singular els SN següents:


les advocades

els indis

les infermeres

els himnes

les interferències

les esses

les ales

les herbes

les iardes

les orelles

les illes

els óssos

les universitàries

els anglesos

les il·lusions

les americanes

els ungüents

les aigües

les imatges

els anells

les urgències

les habitacions

les indignades

els uniformes

les emes

els ous

els ordinadors

els interessos

els homes

les oques

les històries

les ires

els iogurts

els 11

els acusats

els inicis

els assassins

els arbres

els halls

els advocats

els humoristes

les anormalitats

els aprenents

les alienacions

les índies

els aragonesos

Escriu els antònims d’aquests mots:


la modèstia

la legalitat

la correcció

la potència

la simetria

la normalitat

la moralitat

la capacitat

la perfecció

la credulitat

la puresa

l’adaptació

la maduresa

la reverència

la constància

la comprensió

l’existència

la paciència

la dignitat

l’honestedat

la reflexió

la mortalitat



Completa amb d o d’:


sopa …… all
davant …. ema
pel·lícula …. intriga
horari …autobusos
aigua …. Aitana
partit … hoquei
sala … espera
pa … oli
pot … iogurt
festes … Alacant
misteri … Elx
professor …. institut
anell … or
orxata …. Alboraia
oli …. oliva
carrer … Alcoi
plaça …Ondara
mestre …. obres
ampolla …. iode
regla … ortografia
somriure …. hiena
llibre …. aritmètica
barri …. Harlem
meló ….Alger
Escriu l’article , la preposició DE i l’article o la contracció, apostrofrats o no, segons corresponga:

a)      Hi ha una plaça vacant ............speaker per a l’estadi del Vila-real; penses presentar-t’hi?
b)      S’ha botat un senyal .......... stop i ha tingut un accident.
c)      I tu com t’impliques en una brega .................skinheads? Amb un braç trencat, oblida’t ......... handbol durant dos mesos!
d)     M’agrada molt .................sky-line de Benidorm: sembla una ciutat futurista.
e)      La policia relacionava el director .................snuff moviesamb els crims investigats.

f)       Han detingut ....................hooligan que va agredir el seguidor valencianista.

L'APÒSTROF i LES SIGLES

Posa’ls a aquestes sigles l’article que els corresponga:

____ ONCE     ____IVA     ____IRPF    ____ONG       ___IVA

____ OVNI     ____ETA     ____SIDA   ____ONU       ___IVI

____UEFA     ____ESO     ____FM       ____EMT    ____UNESCO

____ FIFA      ____ONG   ____LSD      ____UGT       ____AVL

____UEE        ___EEUU    ____ACB      ___BBC         ____OTAN